Açık Öğretim Kurumları Online Sınav Hakkında Soru ve Cevaplar

Kullanıcı avatarı
hadronx
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 580
Kayıt: 09 Nis 2015, 16:52
Edilen  Teşekkür Sayısı: 16 kere
Alınan Teşekkür Sayısı: 26 kere

Açık Öğretim Kurumları Online Sınav Hakkında Soru ve Cevaplar

Mesaj gönderen hadronx »

aol.jpg
aol.jpg (36.12 KiB) 2885 kere görüntülendi

ÖNEMLİ: 25 Şubat tarihinde başlayan online sınavda yaşanan teknik aksaklıklar sonucu bir çok öğrenci sınavını bitiremeden sistem dışarı attı. Yetkililer bu akşam sınav platformunun güncellenip güçlendirileceğini söylediler. Sınavı yarım kalan kişilerde yarın tekrar yarım kalan sınavlarına girecekler. Sistemsel arızalar devam ederse sınav süresi uzatılabilir. Resmi makamlardan gelen yeni bilgileri de buradan paylaşacağız.

25 Şubat 2021 Perşembe günü Açık Öğretim Kurumları(Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu), 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı 1. Dönem Online (Çevrim İçi) Sınavları yapılacaktır.
Sınav yüz yüze değil internet üzerinden online yapılacaktır.

Online sınav uygulaması başlamadan önce sınav kuralları elektronik ortam üzerinden öğrenciye bildirilecektir. Bu bildirim ile öğrenci, sınav kurallarını kabul etmiş sayılacaktır. Sınav kurallarını ihlal eden öğrenci ve sınav görevlilerine, 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Kanun uyarınca cezai müeyyideler uygulanacaktır.

Sınavla ilgili kılavuz ve ilgili açıklama videoları kurumun sayfasından yayımlanmıştır. Yazımızın sonunda ilgili videoyu da koyacağız.
Sınava girecek öğrenciler akıllarına takılan her türlü sorunun cevabını ilgili kılavuzda bulabilirler.
Sınav ekranı daha açılmadı. Bu gece yarısı açılacağını bekliyoruz.
Bizde bu yazımızda kılavuzdan hareketle sorulara cevap yazacağız


Sınav hangi tarihler arasında olacak?
Sınav 25 Şubat saat 09.30 ile 1 Mart 23.59 arasında olacak. Yani sınav için 5 gün veriliyor.

Sınava istediğim gün ve saatte girebilir miyim?
Evet. İster sınavın başladığı Perşembe günü, isterseniz de Cuma cumartesi istediğiniz gün ve saatte girebilirsiniz. Gündüz çalışanlar akşam yada gece yarısı sınava girebilir. Yeter ki 1 Mart pazartesi saat 23.59 a kadar sınavlarınıza girmiş olun.

Sınava girince tüm derslerimin hepsine girmek zorunda mıyım?
Hayır. Diyelim 14 adet dersiniz var. Perşembe günü çok yoğundunuz ve sadece 1 derse girdiniz. Cuma 3 ders, cumartesi 5 ders, Pazar 4 ders ve son gün 1 derse girerek bitirdiniz. Yani istediğiniz kadar sınava girersiniz. Sınavın başlayacağı Perşembe günü hiç müsait olmadınız ve sınava girmediniz. Sorun yok Cuma günü ve ertesi günlerde girersiniz.

Sınava nerden girilecek
Sınava mobil, tablet veya bilgisayar kullanarak AOL online işlemler sayfanızdan giriş yaparak gireceksiniz. Kişisel sayfanıza şu linkten
http://aolweb.aol.meb.gov.tr/ogrenci_giris.aspx
girince açılan menüden sol tarafta online sınavlar yazan yere tıklayıp sınava girebilirsiniz.

Sınav kaç dakika? Kaç soru var?
Her sınav 25 dakika sürecek. Her sınavda 20 adet soru olacak.

Şıklar nasıl olacak?
Her sorunun çoktan seçmeli yani A-B-C-D şeklinde şıkları olan test şeklinde olacak.

Yanlış sorular doğruyu götürecek mi?
Hayır

Soruları çözerken bir önceki soruya geri dönülebilir mi?
Hayır. Her sorunun altında şıklar var. Siz doğru şıkkı işaretleyip aşağıdaki ileri butonuna basınca yeni soru ve şıklar gelecek. Artık bir önceki soruya geri dönme şansınız yok.

Sınav ekranında neler olacak?
Seçilen derse ait sınav, “Sınava Başla” butonu ile başlatıldıktan sonra, soru sayfasında “Kaydet ve İlerle” butonu ve kalan süreyi gösteren sayaç olacak, son soruda ise “Kaydet ve İlerle” butonu yerine ‘Sınavı Bitir’ butonu olacaktır.

Bir dersin sınavını yaparken başka derse geçebilir miyim?
Hayır. Öğrenciler, seçilen derse ait sınavı başlattıktan sonra aktif sınav bitmeden diğer dersin sınavını başlatamayacaklardır.

Sınav Süresi içinde sınav bitmezse ne olacak?
Öğrenciler, istedikleri zaman sınavı bitirebileceklerdir. Sınavı süresi içinde bitirmeyen öğrenciler için 25 dk. sonunda sistem tarafından sınav bitirilecek ve değerlendirme buna göre yapılacaktır. Sınavı bitirilen derse ait sorular ve cevaplar öğrencilere gösterilmeyecektir.

İnternetim birden kesilirse ne olacak?
Kılavuzda bu duruma şu cevabı yazmışlar.
“ Öğrenciler sınavlarını tamamlayamadan oturum herhangi bir nedenle (elektrik kesintisi, internet bağlantı sorunu vb.) sonlanırsa bu durumun bir daha tekrarlanmayacağı bir ortamda belirtilen son tarihe kadar “bir defaya mahsus” sınava kaldıkları yerden devam edeceklerdir.”
Ayrıca bir de şunu eklemişler
“. Öğrenciye bağlı olmayan internet kesintilerinden kaynaklı sınavdan düşmelerde ve sınav sisteminden kaynaklı teknik sebeplerle öğrencinin sınavı tamamlayamadığının tespit edilmesi hâlinde Merkez Sınav Kurulu kararı ile telafi sınavı yapılabilecektir.”
Tavsiyemiz sınava girmeden önce hangi araçla sınava girecekseniz şarjının tam olduğuna emin olunuz. Mümkünse kablolu internetin olmasına yoksa wifinin tam çektiği yerde sınava giriniz. Ev halkının siz sınava gireceğiniz zaman ortak modemden wifiyi bir 25 dakika kullanmamasını rica edebilirsiniz. Ev halkının modemi kullanmasının sınav kurallarına aykırı bir durumu yok. Sadece internet gücünüzü zayıflama ihtimali olduğu için sınav süresi olan 25 dakika ev halkı sabretsin.

Sınava başladım ama hiçbir şıkkı işaretlemeden tüm soruları geçtim. Ne olacak?
Bir dersi seçerek sınavı başlatan ve hiçbir soruya cevap vermeden bitiren öğrenci “Sınava Girdi” sayılacak ve derse ait puanı “Sıfır” olacaktır.
Öğrencinin tanımlanan tarih ve saatler içinde mevcut derslerinden hiç birinin sınavına katılmaması hâlinde katılmadığı ders/derslerden “Sınava Girmedi” olarak işlem yapılacaktır.

Sınav sırasında mobil ya da PC de sınav sayfasından başka bir sayfaya bakabilir miyim?
Sınav öncesinde sınav sistemine erişim için kullanılan tarayıcı penceresi dışında tüm uygulamalar kapatılacak, sınav sırasında sınav sisteminin erişildiği tarayıcı penceresi dışında herhangi bir pencereye geçiş yapılmayacaktır. Ayrıca arka planda çalışan ve internet bağlantısı kullanan uygulamalar varsa bunlar da kapatılacaktır. Sınav anında başka bir program, tarayıcı veya sayfa açılması hâlinde öğrenciye uyarı mesajı verilecek, açılan program, tarayıcı veya sayfanın kapatılmaması durumunda öğrencinin o derse ait sınavı iptal edilecektir.

Sınav sonrası acaba soruyu doğru yaptım mı diye kontrol amaçlı ekran görüntüsü alabilir miyim?
Öğrenciler, sınav sırasında sınav sistemi ekranına ilişkin herhangi bir şekilde ekran görüntüsü alma, görüntü kaydetme, görüntü aktarma, kopyalama ya da yazdırma gibi işlemler yapmayacaklardır. Öğrencinin sınav sırasında ekran dışına çıkması durumunda sınavı sonlandırılarak geçersiz sayılacaktır.

Sınav sorularımı paylaşabilir miyim?
Sınav soru ve cevaplarının, sınav sırasında veya sonrasında her türlü paylaşımı yasaktır. Sınav ekranında öğrencileri tanımlayacak güvenlik kodu bulunacak ve paylaşım ihlali hâlinde öğrenciler hakkında 6764 sayılı Kanun hükümlerince işlem yapılacaktır.

Engelli öğrenciler ile ilgili duyuru var mı?
Yetersizliği olan (engelli) öğrencilere yönelik aşağıdaki esaslara uyulur;
Sınav sırasında, öğrencilerin karşılaşabilecekleri biyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarından dolayı sınava kısa süreli ara vermesi gereken durumlarda kolaylık sağlanacaktır. Öğrencilere ek süre verilmeyecektir.
Görme engelli öğrencilerin, ilçe millî eğitim müdürlüklerine sınavdan 7 (yedi) gün önce başvurarak “okuyucu/kodlayıcı” talebinde bulunması durumunda bu öğrencilere halk eğitim merkezlerinde sınav tarihleri arasında uygun günlerde sınava alınmaları sağlanacaktır.

Oturduğumuz bölgede tüm internet alt yapısı çökerse ne olacak?
Sınav sırasında internet ağının bölge/ülke genelini de etkileyecek şekilde saldırıya uğraması ya da onarımının ve etkilerin kısa sürede giderilemediği arıza durumlarının, tespit edilmesi (yurt dışı için yurt dışı eğitim müşavirliği/ataşeliğince) hâlinde Merkez Sınav Kurulu kararı ile telafi sınavı yapılabilecektir.

Sınav sonuçlarını nasıl öğreneceğim?
Öğrenciler sınav sonuçlarını AÖK Bilgi Yönetim Sisteminden öğrenebileceklerdir.

Bir yakınım Tutuklu ya da Hükümlü Sınava girebilecek mi?
Hayır. Ceza ve İnfaz Kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlü öğrenciler online sınav uygulamasına alınmayacaktır. HBÖGM tarafından tutuklu ve hükümlü öğrencilerin online sınav uygulamasına giriş yapmasını engelleyecek tedbirler alınacaktır. Online sınav uygulamasına katıldığı tespit edilen tutuklu ve hükümlü öğrencilerin sınavları geçersiz sayılacaktır. Tutuklu ve hükümlü öğrenciler için sınav, HBÖGM tarafından öğrencilere ait hazırlanan bilgilerin ÖDSGM’ye bildirilmesi hâlinde yıl içinde yüz yüze yapılacak sınav tarihlerinde gerçekleştirilecektir.

Sınav soruları ve cevaplarını sınavlar bittikten sonra görebilecek miyiz?
Sınav soru ve cevapları yayımlanmayacaktır.

Sınav değerlendirmesi nasıl olacak?
Normal yüz yüze sınavda olduğu gibi her doğru cevap 5 ile çarpılacak. 20 sorudan 14 doğru 6 yanlışınız varsa.Yanlış sorular hiç hesaba katılmadan sadece doğru cevaplarınız olan 14 doğru 5 ile çarpılacak 14*5?=70 puan alacaksınız

Sınav sonuçlarımda kaç doğrum/yanlışım olduğu belirtilecek mi?
Sınav sonuçlarında öğrencilerin doğru-yanlış cevap sayısına ilişkin veri açıklanmayacaktır.

Sınav hangi durumda geçersiz sayılacak?
SINAVIN GEÇERSİZ SAYILMASI İÇİN
1. Öğrencilerin sınavı;
a. Başvuru şartlarını taşımadığı hâlde sınava girmek,
b. Öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi ya da öğrencinin başkası adına soruları cevaplaması, öğrencinin sınavı teknik hilelerle (ekran karartma, ekran kilitleme, vb.) duraklatması ya da sınavın güvenliğini ve akışını etkileyecek herhangi bir eylemde bulunması veya öğrencinin sınav sırasında ekran dışına çıkması,
c. Sınav kurallarının ihlal edilmesi,
ç. Öğrencinin, aynı eğitim öğretim yılı ve dönemi için daha önce yapılan sınavlara katılmış olması durumlarında geçersiz sayılacaktır.

Sınav sonrası sorularına ve uygulamasına ilişkin itirazlarımı nasıl yapacağım?
1. Öğrenciler, sınav sorularına ve uygulamasına ilişkin itirazlarını, sınavın tamamlanmasından itibaren, sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını ise sonuçların AÖK Bilgi Yönetim Sisteminden ilan edilmesinden itibaren 5 (beş) takvim günü içinde; T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Halk Bankası şubelerinden herhangi birine kendisine ait T.C. kimlik numarası ile KDV dâhil 30 (otuz) TL itiraz ücreti yatırarak e-İtiraz Modülü (https://eitiraz.meb.gov.tr) üzerinden yapacaklardır. Öğrenciler belirlenen itiraz süresi dışında itiraz başvurusu yapamayacaklardır. Dilekçe ve faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
2. İtirazların değerlendirilmesinde e-İtiraz Modülüne (https://eitiraz.meb.gov.tr) giriş tarihi dikkate alınacaktır.
3. Sınav soruları/cevap anahtarlarına yapılan itirazlar ÖDSGM tarafından, sınav uygulamasına ve sınav sonuçlarına ilişkin itiraz başvuruları BİGM tarafından sonuçlandırılarak öğrencilere bildirilecektir.
4. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan ya da sınava girmeyen öğrencilerin itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.
5. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 20/B maddesi uyarınca sınav uygulamasına, sorulara/cevap anahtarına ve sınav sonucuna yapılacak itirazlar, 10 (on) günlük dava açma süresini durdurmayacaktır.

TÜM ÖĞRENCİLERE BAŞARILAR DİLERİZ




Cevapla

“LİSE” sayfasına dön