Mavi Ay

Kullanıcı avatarı
hadronx
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 580
Kayıt: 09 Nis 2015, 16:52
Edilen  Teşekkür Sayısı: 16 kere
Alınan Teşekkür Sayısı: 26 kere

Mavi Ay

Mesaj gönderen hadronx »

mavi dolunay.jpg
mavi dolunay.jpg (34.29 KiB) 2312 kere görüntülendi


31 Ekim 2020 Cumartesi gecesi Mavi Ay yaşanmıştı. Bu sene ise 30 Ağustos Çarşamba yine bir mavi dolunay göreceğiz.
Önce mavi dolunayı açıklayalım.

Mavi ay isminden ayın mavi görüleceği akla gelse de ay mavi olmayacak.

Adını, İngilizce’de eski bir terim olan ve “ihanet eden” anlamına gelen “belewe” kelimesinin zaman içerisinde “blue” yani mavi kelimesine dönüşmesinden alan bu kültürel olgu, insanlar bir yılda 12 dolunay beklerken gerçekleşen 13. dolunayın takvime “ihanet” ettiği göndermelerinden alır.

Sky & Telescope dergisinin Mart 1946 sayısı genel kabul gören orjinal tanımı alıp (yanlış anlayarak) bir ayda gerçekleşen ikinci dolunaya ilgi çekmek üzere “Mavi Ay” demiştir. Ay ancak çok özel durumlarda, volkanik patlamalar gibi Dünya’nın atmosfer parçacık yoğunluk, boyut ve yapısını kısa sürelerle değiştiren doğa olayları sonrası “mavimsi” bir renkte görülebilir.

Ama tarihte Ay gerçekten mavi ve yeşil olmuştu.
1883 yılında Endonezya’da Krakatoa yanardağı lav püskürtmeye başladı. Lavlar ile birlikte bol miktarda tozu da atmosferin üst katmanlarına gönderdi. Bu tozların içinde belirli boyutta olanlar kırmızı ışığı saçıyordu ve geriye sadece kalan renkteki ışınlar geçiyordu. Dolayısıyla bulutların arkasında beyaz ışığı ile parlayan Ay yerdekilere bazen mavi, bazen de yeşil gözüküyordu.

Yani mavi dolunay fazladan gerçekleşen 13.dolunayın özel ismidir.

Her yıl 12 adet dolunay meydana gelirken, 2020 yılında 13 dolunay gerçekleşmiş ve bu fazladan dolunay mavi dolunay veya mavi ay olarak adlandırılmaktadır.
Mavi dolunay ortalama 2.5 yılda (tam olarak 2.7 yılda) bir gerçekleşir. 2020 yılında olduğu için 2022 sonu 2023 başı görmememiz gereken mavi ayı neden bu yıl yine göreceğiz?

İki çeşit Mavi Ayımız var - aylık ve mevsimlik.

Bu ay, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeydoğusundaki bazı Kızılderili kabileleri tarafından Mersin Balığı olarak bilinen 22 Ağustos 2021'de bir Dolunay göreceğiz. Büyük Göller ve diğer büyük göllerdeki büyük mersin balığı balıkları yılın bu zamanında daha kolay yakalandığı için Ay'a bu isim verilmiştir. Ama hepsi bu değil! Ayrıca Mavi Ay'ı da görüyoruz!


Aylık Mavi Ay, iki Dolunay ile bir takvim ayındaki ikinci Dolunaydır. Yani normalde olan ve 2,7 yılda bir olan mavi ay.
Ardından, mevsimsel bir Mavi Ay var – dört Dolunay bulunan astronomik bir sezonun üçüncü Dolunayına da mavi ay deniyor..

Astronomide mevsim, gündönümü ile ekinoks arasındaki zaman ya da tam tersi olan süredir . Her mevsim üç ay sürer ve genellikle yaklaşık 30 gün arayla üç Dolunay olur. Haziran Dolunayı , Haziran (Yaz) gündönümünden sadece birkaç gün sonra geldiği için, 22 Eylül'de Eylül ekinoksunda sona eren mevcut yaz sezonunda dört Dolunay göreceğiz.

Üçüncü Dolunay - mevsimlik Mavi Ayımız - 22 Ağustos'ta gerçekleşecek. Ay, Cuma gecesinden Pazartesi sabahına kadar bu süre zarfında yaklaşık 3 gün boyunca dolu görünecek ve bu hafta sonu dolunay olacak.

Özetle bu hafta sonu göreceğimiz mavi ay normalde 2 ,7 yılda bir olan değil mevsimsel mavi ay denilen olay.



Cevapla

“ASTRONOMİ” sayfasına dön