Hanta Virüsü

Kullanıcı avatarı
hadronx
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 580
Kayıt: 09 Nis 2015, 16:52
Edilen  Teşekkür Sayısı: 16 kere
Alınan Teşekkür Sayısı: 26 kere

Hanta Virüsü

Mesaj gönderen hadronx »

Corona Virüsünün ilk çıktığı yer olan Çin'de hastalık kontrol edilmeye hayat normale dönmeye başlarken yolculuk yapan bir Çinlinin otobüste ölmesi sonucu yapılan tetkiklerde o kişide Hanta virüsü denen bir virüs bulundu. Otobüsteki 38 yolcu karantinaya alındı.
hanta1.jpg
hanta1.jpg (108.63 KiB) 4746 kere görüntülendi

HANTA VİRÜSÜ NEDİR?
Bunyaviridae ailesinden bir RNA virüsü olan Hantavirüs, ilk izole edildiği yer olan Güney Kore’deki Hantaan nehrinden adını alır.

Virusun yol açtığı Kanamalı Ateşle seyreden Renal Sendrom( HFRS) daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülürken, Hantavirus pulmoner sendrom (HPS)’a neden olan tip daha çok Amerika kıtasında görülmektedir. Geçen yıllarda ülkemizde ortaya çıkan, kenelerle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin etkeni olan nairovirüs de yine bunyaviridae ailesindendir.

Hantavirüs'un taşıyıcısı pamuk faresi adı verilen Sigmodon hispidusdur. Bu farenin anavatanı Güney, Orta ve Kuzey Amerika'dır ve Türkiye'de görülmez. Dolayısıyla Türkiye'de Hantavirüs bulunma sıklığı çok azdır

BULAŞMA YOLLARI
Kemiricİlerin (FARE) drarı, dışkısı ve sekresyonları çevreyi ve ortam havasını enfekte edebilir.

İnsana bulaş yolunun özellikle enfekte kemirgenlerinin virüs bulaşlı çıkartılarının, solunması aracılığıyla olduğu düşünülmektedir.

Kemirgenin insanı ısırmasıyla virus geçişi çok nadirdir.

Hantavirüs temasla insandan insana geçmez.

Kemirgenlerin çıkartılarıyla kirlenmiş yiyeceklerle bulaşıp bulaşmadığı ise virüsün mide asidine dirençsiz oluşu nedeniyle şüphelidir.

Yapılan araştırmalar virüsün kan transfüzyonuyla da geçmediğini göstermiştir.

Hantavirusun inek, tavuk gibi çiftlik hayvanları veya kedi, köpek gibi ev hayvanları tarafından taşınmazlar.

Özetle ülkemizde olmayan bir fare türü tarafndan yayılan bu virüs için şu an sıkıntı gözükmüyor. Temasla geçmeyen sadece bu virüsü taşıyan farenin dışkısının solunması yada bulaşması ile geçen bir hastalık. Evde beslenen kedimiz ve köpeğimize bu virüs bulaşmaz. Ancak kedimiz bu virüsü taşıyan fareyi yemesi gerekir. Ki bu fare ülkemizde olmadığı için sıkıntı yok. Çiftçilerin yakın temasında olduğu inek tavuk gibi hayvanlarda da bu virüs olmuyor. Corona Virüs salgını psikolojimizi bozmuşken Dünyada Hanta virüsü haberleri duyunca lütfen telaş yapmayınız.
Sadece fareden geçen ve ülkemizde olmayan bir fare türü olması hasebiyle korkuya gerek yok. Etrafımızdaki hayvan dostlarımızdan geçmeyeceği için onlardan korkup zarar vermeyiniz.


TEDAVİ

Virusa karşı geliştirilmiş bir aşı veya serum yok. Ama seyrini yavaşlatıp hastalar yan tedavilerle kurtarılabiliyor.
Hastalığın tedavisi, mutlaka gelişmiş olanakları olan bir hastanede yapılmalıdır. Bugün için Hantavirus’e etkili olan ribavirin isimli bir ilaç bulunmaktadır. Ancak hastanın tedaviye vereceği cevap, bu konuyla ilgili büyük bilimsel çalışmalar henüz olmadığından baştan öngörülemez.
Hantavirus enfeksiyonun aşısı veya spesifik bir tedavisi yoktur.Hastanın hayati fonksiyonları desteklenmelidir.

Hantavirüs Pulmoner Sendrom gelişmişse, erken dönemde entübasyon ve yoğun bakım şartlarında Oksijen inhalasyon tedavisi ile solunum, sıvı replasmanı ile de kan basıncı desteklenmelidir.

Hantavirüs Ateşli Renal Sendrom gelişmişse de Hemodiyaliz hayat kurtarıcı olabilir.Her ne kadar henüz ispatlanmamış olsada bazı çalışmalar Ribavirin gibi bazı antiviral ilaçların hayati tehlikeyi azaltmak üzerinde etkisi olduğunu düşündürmektedir.

Bilim adamları bu virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları sürdürmektedir.

Ev temizliğinde çamaşır suyu katılmış suyla yapılan temizlik bu virüse karşı etkili bir önlem olacaktır.



Cevapla

“CORONA VİRÜSÜ” sayfasına dön