Kadir Gecesi ve Önemi

Kullanıcı avatarı
hadronx
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 595
Kayıt: 09 Nis 2015, 16:52
Edilen  Teşekkür Sayısı: 17 kere
Alınan Teşekkür Sayısı: 26 kere

Kadir Gecesi ve Önemi

Mesaj gönderen hadronx »

Kadir Gecesism.jpg
Kadir Gecesism.jpg (44.69 KiB) 1927 kere görüntülendi


Ramazan ayının son günlerini yaşarken Cenab-ı Allah’ın sadece bu ümmete has olarak hediye ettiği Kadir gecesi zaman dilimindeyiz.

Kadir gecesinin zamanı gizlidir. Sezai Karakoç’un ifadesi ile “Ey gözlerden gizli, fakat gönüllere âşikar, Kadir Gecesi! Zamanın kalbinde en doğru ve şaşmaz bir saat gibi çınlayıp giderken, yurdumun üstüne, vahyin geçmez izini ve yıpranmaz eserini, ölmez sesini bir kere daha işle!
Pas tutmaz güneşi bir daha getir, ey Kadir Gecesi.”

Bu konudaki hadis-i şeriflerde Ramazan ayının son 10 gününde hatta son on günün tek gecelerinde aranması tavsiye edilmektedir. Ama ekser hadislerde 27. Geceye özel bir atıfta bulunulduğu için cümle Müslümanlarda bu geceye daha çok rağbet etmiştir.

Kuranı Kerimin önce dünya semasına sonra Peygamber efendimizin bulunduğu Nur Dağına indirildiği bu şerefli gece Rabbimizin ifadesiyle 1000 aydan daha hayırlı bir gece.

Kadir Gecesi Mesajları ve Sözleri
Kadr suresinde mealen
“Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. ﴾1﴿ Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! ﴾2﴿ Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ﴾3﴿ Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. ﴾4﴿ O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

1000 ay yaklaşık 83 yıllık bir ömür demektir. Bir insanın ne kadar yaşayacağı belli değildir. Ramazanın ve içindeki Kadir gecesinin gördüğümüz son Kadir mi olduğu da belli değildir. Rabbim hepimize hayırlı ömürler nasip eylesin. Ama sanki son Kadir gecemizmiş gibi değerlendirme gayreti içinde olmalıyız.

Uykumuza ve yorgunluğumuza yenik düşmeden bu geceyi değerlendirmeye çalışmalıyız.
Cenabı Allah’ın sen olmasaydın bu kainatı yaratmazdım dediği sevgili peygamberimiz günahları affedildiği halde Kadir gecesini aramaya, bulmaya ve hakkıyla değerlendirme gayreti içinde olmuştur. O (S.A.V) Rabbimin verdiği bunca nimete çok şükreden bir kul olmayayım mı? Diyecek ve bizlere de örnek olmak için bunca gayreti gösterirken bizler “Ben, beni seven ümmetimi almadan cennete gitmem’ diyen bir Peygamberin (s.a.v) ümmeti olmanın hakkını verebilmek ve O’nun sünnetine uymak niyeti ile Rabbimizin bize verdiği armağanı geri çevirme nankörlüğüne girmeden, bu geceyi değerlendirmeye niyetlenmeliyiz.

İftarı dengeli yapmalı ki üzerimize ağırlık çökmesin. Uykumuz bastırsa bile nefsimize direnmeli ve yapabildiğimiz kadar kaza namazı kılmalı, Kuran-ı Kerimden okuyabildiğimiz kadar okumalı, tövbe istiğfar etmeli ve tanıdığımız insanlar başta olmak üzere herkese gıyabında dua etmeliyiz.
“Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Hadis-i Şerif)

Laylatul Qadr Quotes, Wishes and Messages

Bir tefsirimizde de ifade edildiği üzere
“Ramazan-ı Şerifte her bir harfin on değil, bin; ve Âyetü’l-Kürsî gibi ayetlerin her bir harfi binler; ve Ramazan-ı Şerifin Cumalarında daha ziyadedir. Ve Leyle-i Kadirde otuz bin hasene sayılır.”

Hazret-i Âişe (r.a.) "Dedim ki, 'Yâ Resulallah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?' Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam;
"Allahümme inneke afüvvün tuhibbü'l-afve fa'fu annî
(Allah'ım, sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle) dersin.' buyurdu."

"Rabbena atina fid-Dünya haseneten ve fil-ahireti haseneten ve kına azabennar."

("Ey Rabbimiz! Bize dünyada bir güzellik ve ahirette de bir güzellik ver ve bizi ateş azabından koru!")

"Rabbenağfirli ve li valideyye ve lil mü'minine yevme yekumul hisab."


("Ey Rabbimiz! Herkesin hesaba çekileceği günde beni, ana-babamı ve müminleri bağışla!")


Rabbim bu şerefli geceyi değerlendirmeyi hepimize nasip etsin. Kılacağımız namazları, okuyacağımız Kuran-ı Kerimi ve edeceğimiz duaları kabul buyursun. Amin. Geceniz mübarek olsun…

Yazının Kaynağı: Link


Cevapla

“DİNİ KONULAR” sayfasına dön